Capoeira is een bekende Braziliaanse vechtsport, maar heeft zijn oorsprong in Afrika vanuit de slavenperiode. Veel slaven in die tijd gebruikten de vechtsport om te kunnen vechten tegen hun slavenhouders. Zo ook op de plantages in Brazilië. Maar om te voorkomen dat capoeira als een vechtsport gezien werd, camoufleerden zij dit met dans en spel.

Deze culturele achtergrond is nog steeds erg belangrijk bij Capoeira. Capoeira vindt plaats in een kring van mensen (Roda), waar steeds 2 personen tegen elkaar spelen. Rondom de kring wordt er muziek gemaakt en de muziek bepaalt het tempo en de speelstijl van de spelers. Naast zang worden ook instrumenten gebruikt om muziek te maken, zoals bermimbau, panderio, agogo, atabaque, guiro.

Capoeira: Dans of vechtsport?

Capoeira is dus geen dans, maar is ook geen vechtsport waar je daadwerkelijk tegen elkaar vecht. Tijdens capoeira hierbij probeer je juist de tegenstander te ontwijken. Het is daarom altijd goed kijken en opletten wat je tegenstander doet om daarop te anticiperen.

In Brazilië is capoeira een populaire, nationale sport. Maar inmiddels zijn er in vele landen al diverse capoeira scholen opgericht, ook in Nederland. In 2014 is capoeira dan ook uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Wij van Fidelinas Entertainment zijn daar natuurlijk erg trots op.

Capoeira voor jong en oud!

Veel mensen denken dat capoeira te moeilijk is. Maar het is toch écht voor iedereen; jong en oud, mannen en vrouwen. Met de juiste gekwalificeerde docenten leren wij iedereen capoeira, zelfs tijdens een korte workshop. Wekelijks verzorgen wij spectaculaire capoeira shows, workshops voor bedrijven en capoeira als naschoolse activiteit aan kinderen.

Wil je ook kennis maken met capoeira? Wij leren het jou graag!